Black out, teljes fényzáró függöny

black out anyag

Black out függönyök

black out függöny mindkét oldala ugyanolyan, finom struktúrájú textil szövet, amely nyomható, vagy egyszínűre festhető.  Az alapanyag vastag, de nagyon jó esésű, lágy sötétítő függöny készül belőle. Hálószobák és gyerekszobák függönyözéséhez kifejezetten ajánlott.

A black out függönyök kiváló fényzáró (98-99%) hatásúak , nem csak dekorációs hatásra felelnek meg.

blakc out dekor anyag 

Szállodai projektek esetén legtöbbször előírás a black out (blackout) függöny. Sajnos néha találkozunk panasszal, hogy nem oldja meg a fényzáróságot, általában ilyenkor kiderül hogy csak dim out anyag került fel. A back out anyagok lényege, hogy két textil réteg közé egy harmadik fekete textilszálat szőnek.

Az anyagok elsődleges szerepe a fényzárás, másodlagosan azt lehet tapasztalni, hogy bizonyos hő kizárásra is jó. Nyáron az ablak és a black out anyag között magasabb a hőmérséklet, mint a szobában. Télen kevesebb hő távozik az ablak irányában. Azt azért tudni kell, hogy a hőkizárásra elsősorban külső redőny, zsalu vagy fémzsaluzia alkalmas.

 

Milyen ráncoló kell a függönyre?

Ráncoló szalag

Ráncoló használata

A függönyt a “ráncolóval”, más néven “behúzó szalaggal” húzzuk össze a karnis szélességének megfelelő méretre.

Így függönyünk szépen, egyenletesen lesz ráncolt lesz, felhelyezése lényegesen egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint a hagyományos, “csipeszes” ráncképzéssel.

A ráncoló szalag zsinórját meghúzva függönyünk szinte magától redőződik az adott szalag mintázatának megfelelően. Az összehúzott ráncoló szalag fülecskéibe akaszthatjuk a felfüggesztő horgokat, görgőket, de az így összehúzott függönyt a hagyományos csipeszekkel is felhelyezhetjük.

Függönyünknek akkor “szép az esése”, ha a karnis méretének legalább dupláját tesszük ablakunkra. Vegyük figyelembe a ráncoló kiválasztásánál, hogy a nagy mennyiségű fényt áteresztő organza függönyök még elegánsabbak, ha a karnis méretének két és fél, illetve háromszorosát varrjuk meg ablakunkra. (Ráncsűrűség: 1,5x  2x  2,5x  3x)

Ráncolóink vagy fehér alapanyagból, vagy átlátszó muszlinból készültek. Mindkét típus felvarrható minden függönyre, de organza függönyök esetén elsősorban a muszlin ráncolót ajánljuk.

Ráncoló minta 2

A ráncoló összehúzása:

  1.  Ellenőrizzük hogy a ráncolózsinór vége csomózással le van-e zárva. (A csomó azért szükséges, hogy a zsinór ne szaladhasson bele a behúzószalagba)
  2.  Fogjuk meg a zsinór végét, s a függönyt a másik kezünk segítségével ráncoljuk be.
  3.  A ráncolóval összehúzott függöny mérete egyezzen meg a karnis méretével.
  4.  A megfelelő méret elérése után kössük el a zsinórt, és igazítsuk egyenletesre a ráncokat.
  5.  A rácolón található “fülecskékbe” körülbelül 8-10 centiméterenként akasszuk bele a horgokat, vagy görgős kampókat, amelyek segítségével függönyünket a függönytartóra szerelhetjük

A színek hatása a közérzetünkre

színek

Tudta, hogy a színek agyunk működését és érzelmeinket is erősen befolyásolják?

Rendívül fontos, hogy otthonunk, lakástextíliáink színeinek kiválasztásánál az egyéniségünknek, és a helyiség funkciójának megfelelő színeket válasszunk, olyanokat, amelyek jótékony hatással ajándékoznak meg bennünket.

 

A fehér stresszoldó hatású. A tisztaság, a béke és reménység, a gyógyítás, a méregtelenítés színe. Ugyanakkor kissé hűvös szín.

A rózsaszín támogatja a szeretetet, szerelmet és a társas viszonyt, továbbá érzelmileg megközelíthetővé teszi az embereket.

A piros az izgalom és szenvedély színe, lendületbe hoz és érzelmileg is stimulál. Melegséget ad és fokozza a vérbőséget. Elősegíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a gyengén működő szerveket. Látványa életerőt sugároz, hatása élénkítő.

A sárga élénkségével, melegségével segít a depresszió ellen, jó hatással van az idegrendszerre. Serkenti az agytevékenységet,stimulálja a logikus gondolkodást. Fokozza az étvágyat és gyorsítja, javítja az emésztést. Optimizmust sugároz, erősíti a bizalmat.

A zöld nyugtató hatású; úgy tartják, hogy jó irányban befolyásolja a szív, a tüdő és a vese működését. Serkenti a memóriát, a kimerültség, feszültség érzését csökkenti. A frissesség, a nyugalom, a remény érzései társulnak hozzá.

A narancsszín felpezsdít, a közelség és a biztonság érzését közvetíti, oldja a sokkot és a sérüléseket, gyógyítja az idegeket és a kedélyállapotot, aktiválja a vesét és a hólyagot. Gyógyítólag hat: A klimaxos panaszokra, krónikus asztmára, reumára, köhögésre, hörghurutra. Kedvezően befolyásolja az emésztőszervi működéseket és csökkenti az anyagcsere zavarait. Minden vonatkozásban egészségjavító. Jó hatású a megfázás, álmosság, fáradtság ellen. Hatással van az anyagcsere folyamatokra. Pozitív hatású, feltölti az emberi energiamezőt, melegít, felvidít, felépít, erősít, fokozza a munkaerőt, a szexuális vágyat és potenciát, növeli az immunitást. A depresszióra élénkítő hatású, letargia ellenes, visszahozza az életkedvet. Elősegíti a koncentrálást, fokozza a kíváncsiságot.

A kék nyugtató szín, gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. Jó hatással van a magas vérnyomásra, az idegrendszerre, csökkenti a pulzust, fájdalomcsillapító. Nyugalom, frissesség, üdeség párosul világosabb árnyalataihoz.

A sötétkék túlzott használata negatív hatással lehet a közérzetre, nyomottá, kedvetlenné tehet.

A feketével együtt a bánat, szomorúság színe, ezért óvatosan bánjunk vele, ne hagyjuk uralkodni a környezetünkben.

A szürke a visszafogottság színe. A szigorú konformisták kedvence, ugyanakkor pedig igen elegáns szín. A kevéssé magabiztos emberekben fokozhatja a bizonytalanság érzését.

A barna, a föld színe, harmóniát és melegséget áraszt. A barna szín a földdel való kapcsolatot erősíti, egészségessé tesz és segít az embereknek, hogy kiegyensúlyozottabbá váljanak.

 

Még néhány jó tanács:

* Ha csak fehér, barna és drapp színt használunk, komoly, kissé unalmas, egyhangú lesz a berendezés.

* A kék és a szürkés szín a túl meleg helyiségekben hűvösebb hatást kelt.

* A hideg hőmérsékletet meleg színekkel ellensúlyozhatjuk. Használjunk narancsos árnyalatokat, sárgát, pirosat.

* Optikailag növelhetjük vagy csökkenthetjük a terek nagyságát. Sötétebb árnyalatokkal szűkíthetjük, világos árnyalatokkal tágíthatjuk a teret. A sötét padló vagy plafon a belmagasságot csökkenti, a világos növeli.

* Hálószobában, pihenésre, relaxálásra használt helyiségekben NE használjunk élénk izgató színeket, például pirosat. Itt a nyugtató színek élettani hatását használjuk ki: a zöld szín nyugtatja az idegeket, hiszen nyugtató és hipnotikus szín. Lehetővé teszi a lélek megnyugvását. Állítólag álmatlanság ellen is hatékony.

* Ahol kevés a természetes fény, ott segít a világossárga. Optikailag világosabbá, fényesebbé teszi a teret. Az arany és a napsugár színe. Hatása lelkesítő, figyelemfelkeltő, optimista, a megkönnyebbülés érzetét kelti. A lakás színeként azt vidámmá, tágassá és meleggé teszi. Erős árnyalatával vigyázzunk, mert nyugtalanító lehet, és a rovarok is kedvelik.

* A tiszta színek, a kék, piros, zöld, bíbor, narancssárga és sárga túlzásoktól mentes használata erőt, harmóniát sugároz.

* Óvatosan bánjunk a piros és fekete együttesen való túlzott használatával, mert ezek együtt indulatok, harag gerjesztésére alkalmasak.

* A fekete, lila és sötétkék színek túlzott dominanciája az arra hajlamos személyekben a szomorúság és félelem érzését erősítheti fel.

* A pasztell színek, a rózsaszín, a világoskék, a lila és a többi, fehér színnel halványított és elmosott színárnyalat. Ezek a gyengédség és törékenység, esetenként a bizonytalanság és visszafogottság hatását keltik. Alkalmasak az érzékenység és a kifinomultság hangsúlyozására, a bizalmas, romantikus   hangulat megteremtésére.

Kívánjuk, hogy Önnek is olyan otthona legyen, amely a leginkább illik az Ön személyiségéhez, így segíti az életét még harmonikusabbá varázsolni !