Milyen ráncoló kell a függönyre?

Ráncoló szalag

Milyen ráncoló kell a függönyre?

Ráncoló használata

A függönyt a “ráncolóval”, más néven “behúzó szalaggal” húzzuk össze a karnis szélességének megfelelő méretre.

Így függönyünk szépen, egyenletesen lesz ráncolt lesz, felhelyezése lényegesen egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint a hagyományos, “csipeszes” ráncképzéssel.

A ráncoló szalag zsinórját meghúzva függönyünk szinte magától redőződik az adott szalag mintázatának megfelelően. Az összehúzott ráncoló szalag fülecskéibe akaszthatjuk a felfüggesztő horgokat, görgőket, de az így összehúzott függönyt a hagyományos csipeszekkel is felhelyezhetjük.

Függönyünknek akkor “szép az esése”, ha a karnis méretének legalább dupláját tesszük ablakunkra. Vegyük figyelembe a ráncoló kiválasztásánál, hogy a nagy mennyiségű fényt áteresztő organza függönyök még elegánsabbak, ha a karnis méretének két és fél, illetve háromszorosát varrjuk meg ablakunkra. (Ráncsűrűség: 1,5x  2x  2,5x  3x)

Ráncolóink vagy fehér alapanyagból, vagy átlátszó muszlinból készültek. Mindkét típus felvarrható minden függönyre, de organza függönyök esetén elsősorban a muszlin ráncolót ajánljuk.

Ráncoló minta 2

A ráncoló összehúzása:

  1.  Ellenőrizzük hogy a ráncolózsinór vége csomózással le van-e zárva. (A csomó azért szükséges, hogy a zsinór ne szaladhasson bele a behúzószalagba)
  2.  Fogjuk meg a zsinór végét, s a függönyt a másik kezünk segítségével ráncoljuk be.
  3.  A ráncolóval összehúzott függöny mérete egyezzen meg a karnis méretével.
  4.  A megfelelő méret elérése után kössük el a zsinórt, és igazítsuk egyenletesre a ráncokat.
  5.  A rácolón található “fülecskékbe” körülbelül 8-10 centiméterenként akasszuk bele a horgokat, vagy görgős kampókat, amelyek segítségével függönyünket a függönytartóra szerelhetjük

No Comments

Give a comment