A ráncoló használata

A ráncoló használata

A függönyt a „ráncolóval”, más néven „behúzó szalaggal” húzzuk össze a karnis szélességének megfelelő méretre. Így függönyünk szépen, egyenletesen  ráncolt lesz, felhelyezése lényegesen egyszerűbb és gyorsabb lesz, mint a hagyományos, „csipeszes” ráncképzéssel.

A ráncoló szalag zsinórját meghúzva függönyünk szinte magától redőződik az adott szalag mintázatának megfelelően. Az összehúzott ráncoló szalag fülecskéibe akaszthatjuk a felfüggesztő horgokat, görgőket, de az így összehúzott függönyt a hagyományos csipeszekkel is felhelyezhetjük.

Függönyünknek akkor „szép az esése”, ha a karnis méretének legalább dupláját tesszük ablakunkra. Vegyük figyelembe a ráncoló kiválasztásánál, hogy a nagy mennyiségű fényt áteresztő organza függönyök még elegánsabbak, ha a karnis méretének két és fél, illetve háromszorosát varrjuk meg ablakunkra. (Ráncsűrűség: 1,5x  2x  2,5x  3x)

Ráncolóink vagy fehér alapanyagból, vagy átlátszó muszlinból készültek. Mindkét típus felvarrható minden függönyre, de organza függönyök esetén elsősorban a muszlin ráncolót ajánljuk.

A ráncoló összehúzása:

1. Ellenőrizzük hogy a ráncolózsinór vége csomózással le van-e zárva. (A csomó azért szükséges, hogy a zsinór ne szaladhasson bele a behúzó szalagba)
2. Fogjuk meg a zsinór végét, s a függönyt a másik kezünk segítségével ráncoljuk be.
3. A ráncolóval összehúzott függöny mérete egyezzen meg a karnis méretével.
4. A megfelelő méret elérése után kössük el a zsinórt, és igazítsuk egyenletesre a ráncokat.
5. A rácolón található „fülecskékbe” körülbelül 8-10 centiméterenként akasszuk bele a horgokat, vagy görgős kampókat, amelyek segítségével függönyünket a függönytartóra szerelhetjük.