Méretvétel – függöny, sötétítő, oldalsál

Méretvétel – függöny, sötétítő, oldalsál

FÜGGÖNY SZÉLESSÉGÉNEK KISZÁMÍTÁSA:

A = A függöny szélességének kiszámításakor mindig a KARNIS, vagy a FÜGGÖNYSÍN szélességét vegyük alapul. (Ne az ablak szélességét!)

RÚDKARNIS esetén a szélességet a díszítő elemek nélkül mérjük.

A függöny valódi szélessége a karnis méretének minimum másfélszerese, maximum háromszorosa lesz, a választott ráncoló ráncsűrűségének megfelelően.

E = Vitrázspálca, vagy kávéházi karnis alkalmazásakor a függönytartó közvetlenül az ablaktáblát szegélyező fa, vagy műanyag keretre kerül. Figyeljünk az ablak nyithatóságának megőrzésére.

FÜGGÖNY MAGASSÁGÁNAK KISZÁMÍTÁSA:

B = A FÖLDIG ÉRŐ függöny magasságának, vagy hosszának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a földig mérjük, majd a mért hosszúságból kivonunk 2 cm-t. (Így függönyünk esése szép lesz, s nem piszkolódik.)

C = A PÁRKÁNYIG ÉRŐ függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a párkányig mérjük, majd a mért hosszúságból kivonunk 2 cm-t. (Így függönyünk esése szép lesz, s nem súrlódik.)

D = A FŰTŐTESTIG ÉRŐ függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a fűtőtestig mérjük, majd a mért hosszúságból kivonunk 3-10 cm-t. (Radiátor esetén elég 3 cm; konvektor esetén – tűzvédelmi szempontból – 8-10 cm-rel rövidebb függöny használata szükséges!)