Optikai „csalások” a szoba belmagasságának javítására

Optikai „csalások” a szoba belmagasságának javítására

-Ablaka, vagy szobája túl kicsi, túl nagy, túl hosszú, túl magas, túl alacsony, túl sötét, túl világos, túl… ? Nem kell megalkudnia a helyzettel!

Optikai csodákat lehet elérni egy megfelelően kiválasztott függönnyel, sötétítővel, drapériával!

ÖTLETEK:
hogyan tudja „másként láttatni” a valóságot függönyök segítségével:

Az alacsony belmagasságú helyiséget optikailag így magasíthatjuk:
-A függönytartót a mennyezetre szereljük.
-A függöny és sötétítő lehetőség szerint a „földig” érjen. (a föld fölött maradjon 2-3 cm, hogy ne súrlódjon, és ne piszkolódjon)
-A függöny mintája vagy egyszínű, vagy apró mintás legyen. (Kerüljük az uralkodóan nagy mintákat, mert azok „összenyomják” a teret.)
-Kifejezetten javasoltak a függőlegesen csíkozott textíliák.

Túlságosan magas szobában
-A függönytartót az oldalfalra érdemes elhelyezni, 30-40 cm-re az ablak felső peremétől, vagy félúton az ablak teteje és a mennyezet között. (Ne használjunk mennyezeti karnist, mert az tovább „nyújtaná” a magasságot!)
-A függöny hossza ilyenkor legyen rövidebb, csak a fűtőtestig, vagy az ablakpárkány alatt 20-40 cm-rel érjen.
-Bátran használhatjuk a nagy mintás textíliákat, sőt az utóbbi időben kifejezetten „trendi”, vízszintesen csíkozott függönyöket is.
-Akár a szokásosnál (40 cm-nél) nagyobb lelógású drapériát is használhatunk a magasság „megtörésére”.

Változtassa meg optikailag túlságosan keskeny, széles, alacsony, vagy éppen túl magas ablakainak méretét!

Túl keskeny ablakok

 esetén érdemes a függönytartót jócskán „túllógatni” az ablak szélességén, s az oldalt dúsan leomló sötétítő-, vagy dekorációs függönnyel tudjuk az ablakot „kiszélesíteni”.

Túl széles ablak

esetén az ablak szélességén csak éppen (kb 10-10 cm-rel) túllógó karnist alkalmazzunk, a sötétítő, dekorációs függöny segítségével takarunk így ki az ablakból, javítva az arányokat. Ilyenkor is javasolt a mennyezettől földig érő, illetve a függőlegesen csíkozott függöny is.

Túl alacsony ablak

esetén alkalmazzunk magasabbra szerelt karnist, a függöny és az ablak teteje közötti falrészt akár drapériával ki is takarhatjuk. Ezt akkor is érdemes megtennünk, ha egyébként nem kívánunk sötétítőt feltenni.

Túl magas ablakainkat

optikailag kicsinyíthetjük a közvetlenül az ablak fölé szerelt függönytartó alkalmazásával. Javasolt a nagy mintás, illetve a keresztben csíkozott textíliák használata. Drapériát is alkalmazhatunk az ablak felső részének kitakarására, de úgy kell megoldanunk, hogy a szellőztetést ne akadályozza. (Bukó ablaknál nem jelent problémát, de ha normál módon nyitjuk az ablakot, a drapéria is legyen elhúzható.)

No Comments

Comments are closed.